Krenit skåle


De flotte krenit skåle er svære at få øjnene fra.

Krenit skåle i mange farver

Alle krenit skåle fås i følgende farver:

  • rød
  • hvid
  • lime
  • grå
  • lyseblå
  • turkis
  • orange

Krenit skåle på 8,4 cm

8,4 cm i diameter.

krenit-skaale-lille-turkis

shop-knap

Krenit skåle på 12,5 cm

12,5 cm i diameter

krenit-skaale-mellem

shop-knap

Krenit skåle på 16 cm

16 cm i diameter.

krenit-skaale-stor

shop-knap

Høje krenit skåle på 25 cm

Diameter på 25 cm.

krenit-skaale-lime 

shop-knap

 Lave krenit skåle på 38 cm

38 cm i diameter.

krenit-skaale-roed

shop-knap

Krenit fad

Flot fad med en diameter på 16 cm.

krenit-skaale-fad

shop-knap

 

Krenit salatskål

25 cm i diameter – og fås i hvid og sort, både indvendigt og udvendigt.

Klassikeren, som det hele startede med.

krenit-skaale-salat

 

shop-knap

 Salatbestik i samme serie

krenit-skaale-salatbestik

shop-knap

Hvad er krenit?

Krenit er et stærkt materiale, og er en slags emalje, men kan formgives på mange måder.

Det blev skabt af den danske materialeforsker og professor Herbert Krenchel i 1953.

Krenit er et sammensat ord, der er dannet af ordene Krenchel og eternit. Krenchel efter skaberen og eternit efter det stærke byggemateriale – som netop blev brugt i de oprindelige krenit skåle.

Krenit skåle i melamin

I dag er de populære krenit skåle fremstillet i melamin.

Årsagen er blandt andet, at det praktiske aspekt er blevet endnu vigtigere i den travle hverdag, vi har i dag. De nye krenit skåle i melamin tåler nemlig en tur i opvaskemaskinen, i modsætning til de originale modeller fra 50’erne, hvor emaljen begynder at skalle.

Historien om de originale krenit skåle

Herbert Krenchel, der opfandt materialet krenit ønskede at skabe noget anvendeligt af sit nye materiale, hvilket faktisk var et temmelig godt pr-stunt, da kendskabet til det nye materiale krenit nåede ud til alle, og ikke bare folk i byggebranchen.

Tilfældighederne gjorde, at en af hans bekendte havde været i USA, hvor det var blevet moderne at spise salat – og han ville gerne designe en salatskål. Der blev hurtigt tegnet en skitse og indenfor et år blev den første af mange krenit skåle sendt fra fabrikken Glud og Marstrand.

En overgang blev der produceret 7.000 krenit skåle om ugen og i løbet af 10 år var der blevet eksporteret over en million eksemplarer.

Selve designet

Målet med at skabe de første krenit skåle var at opfylde et behov til bred funktionalitet. Skålene skulle både kunne bruges til servering samt til pynt andre steder i huset og så skulle de være flotte at kigge på. Inspirationen er hentet i Østen og de skarpe kanter søger for, at der er fin sammenhæng mellem materialet og skålenes runde former.

Designet endte med at blive en mat sort farve udvendig, og klare blanke farver indvendigt. Den matte farve udvendigt blev skabt ved at sandblæse krenitten og Krenchel opnåede patent på teknikken. Formålet med den matte overflade var at fremkalde lysten til at røre og føle ved de nye krenit skåle. Og det er rigtigt – man kan faktisk ikke lade være.

Krenit skåle anno 2014

krenit-skaale-farverI dag er de farvestrålende krenit skåle som tidligere nævnt fremstillet i melamin – men udtrykket er det samme: En mat sort udvendig og flotte farver indvendigt.

Det er Normann Copenhagen. der står bag de populære krenit skåle, men du kan også finde lignende design fra billigere mærker, hvis det udelukkende er kombinationen af farverne, du er vild med.

Priserne på de originale krenit skåle er dog meget rimelige og starter ved 99.95.

Produktionen af de klassiske krenit skåle stoppede i 1966, hvor fabrikken Glud & Marstrand måtte lukke, men i samarbejde med Herbert Krenchel startede Normann Copenhagen i 2010 succesen op igen.

Krenit skåle som samlerobjekter

De originale krenit skåle fra 50’erne og 60’erne er i dag meget populære samlerobjekter.

Hvis du leder efter originale krenit skåle kan du starte med at spørge familiens ældste, om de måske har nogen stående i en kasse på loftet. Der var krenit skåle i rigtig, rigtig mange hjem – men ting har det med at gå af mode med tiden, erstattet af noget andet, og pakket væk.

Måske er du heldig at kunne arve de fine skåle.

Ellers kan man finde originale krenit skåle på sider som dba.dk,  på loppemarkeder og i antikvariater. Men priserne kan være  ret høje i forhold til de nyproducerede krenit skåle. Skal du ud og lede, så dan dig et indtryk af markedsprisen inden du begynder at krejle – så du ikke bliver snydt.

Samme stil – men anden pris

krenit-skaale-herstalKan du godt lide designet har Herstal også en serie af sorte skåle med farver indeni.

Skålene har rund bund, men er trekantede i den øvrige form.

De er fremstillet af melamin og fås i flere forskellige farver.

Priserne er omtrent halv pris af de originale krenit skåle.

Se dem her

Relaterede artikler

Skriv en kommentar