Her er gode råd og autostolregler 2019

autostolDet kan som nybagte forældre være svært at gennemskue gode råd og regler i forhold til installering af autostol. I det følgende følger tips og autostol regler 2019, som bør overholdes, når i skal ud og køre med jeres barn på passagersædet. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan jeres barn er spændt fast under køreturen. Er dit barn under 135cm i højden, så skal barnet sidde fastspændt i en godkendt autostol under kørsel.

Lovpligtige mærkninger af autostolen

Skal du køre med en lovlig autostol, skal den være ECE-godkendt. Et ECE-mærke betyder, at stolen opfylder EU’s krav til en autostol. ECE-mærket er efterfulgt af en talrække, der fortæller, hvornår den pågældende stol er godkendt. De følgende mærker er lovlige: ECE-44-03, ECE-44-04 og ECE-R-129.

Transport af små børn op til 13 kilo

Et nyfødt barn skal altid transporteres i en bagud vendt autostol. Det anbefales at barnet sidder i en bagud vendt autostol så længe som muligt, da det mindsker dødeligheden ved uheld med hele 90 % i forhold til et uheld i en forud vendt autostol. Ved at transportere dit barn i en bagud vendt autostol beskyttes barnets hoved, hals og ryg bedst.

Mange forældrepar oplever problemer med, at autostolen relativt hurtigt virker for lille til deres barn og det er da også givet, at man med tiden skal skifte sin autostol ud i forbindelse med, at ens barn vokser. Det giver dog bedst mening at skifte en autostol, når barnet kan sidde selv. En god tommelfingerregel for at skifte stol er, når barnets hoved stikker op over kanten på autostolen og når dit barn vejer mere, end hvad din autostol er godkendt til. Generelt kan de fleste autostole holde længere, end hvad det umiddelbart ser ud til. Dit barn må gerne sidde fast – fastspændt.

Når dit barn er mellem 9 måneder og 4 år

De autostole som anvendes i dette alderstrin, er ikke så alsidige i komforten og kan ikke lægges så langt ned, som babystolen. Det gør, at barnet skal være minimum 9 måneder inden et autostol skift. Man sidder simpelthen mere ret. Bruger man stadig en bagud vendt model, så er der bedre mulighed for at lægge ryglænet tilbage og hvilepositionen er derfor bedre. Det er også i dette alderstrin, at barnet vokser mindre og derfor holder en autostol i længere tid end den tidligere babystol.

Anbefaler bagsædet

Generelt er det altid en god ide at placere sine børn og dermed autostolen på bagsædet. Ønsker du alligevel at placere et barn på forsædet i en autostol, så er det vigtigt, at forsædet skubbes længst muligt tilbage og at airbaggen i bilen er frakoblet.

En bagud vendt autostol, hvor airbaggen ikke er slået fra, vil i et ulykkestilfælde være yderst farligt og er ulovlig. Passagerer under 15 år er den pågældende chaufførs ansvar. Føreren af en bil, skal altid sikre sig, at passagerer under 15 år har spændt deres sikkerhedsseler og i små børns tilfælde, at der er anvendt det rigtige udstyr. Har man som fører ikke styr på det, kan det koste et klip i kørekortet.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar