Sådan styrker du dit barns motorik

Sådan styrker du dit barns motorik – med helt almindelig fysisk leg.
Børns motoriske færdigheder har altid haft og vil altid have en kæmpe betydning for, hvordan de kommer til at klare sig i fremtiden – både psykisk og fysisk.

Hvordan kan det så være, at hver 3. barn ikke er udstyret med en god nok motorik, når de starter i skole?

Som forælder må du bestemt ikke undervurdere vigtigheden af en god motorik. De motoriske færdigheder er bl.a. grundstenene til en god og social skolegang.

Vi lever i en tid, hvor dåseskjul og dukkeleg er blevet erstattet med tablets og computere. Derfor skal du som forælder være ekstra opmærksom på, at dit barn får trænet sin motorik tilstrækkeligt.

En god motorik betyder nemlig meget mere end du tror.

En stor del af ”tablet-generationen” har dårlig motorik

Sådan styrker du dit barns motorikIfølge en dansk undersøgelse, der er belyst i denne artikel fra Politiken, så har hver 3. barn motoriske problemer, når han eller hun starter i skole. Dette er et meget højt tal, da en god motorik er afgørende for en god og effektiv indlæringsproces samt evnen til at kunne koncentrere sig i længere tid.

Den negative udvikling skyldes især, at flere og flere børn bruger alt for meget tid foran en børnetablet eller en computer. Et par svip med fingrene henover en skærm styrker ikke just barnets samlede motoriske evne.

En god motorik kræver, at du til hverdag får bevæget og rørt dig samt aktiveret alle dine sanser. Og det får du altså ikke ved at sidde foran en tablet hele dagen.

Derfor bør alle ansvarsfulde forældre sørge for, at deres børn ikke bruger for meget tid foran en tablet eller en computer, så der kan blive sat en stopper for den negative udvikling.

Derfor er det vigtigt med en god motorik

Hvorfor er det så vigtigt med en god motorik, tænker du sikkert.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at barnets motoriske evner har en kæmpe betydning for, hvordan barnet kommer til at klare sig nu og i fremtiden.

Herunder kan du læse lidt mere om, hvorfor det er værd at bruge tid på at træne barnets motoriske evne.

Den basale evne til at kunne styre kroppen og dens bevægelser

Først og fremmest skal barnet have en god motorik, så han eller hun kan kontrollere sin krop herunder bevægelser, sanser osv.

Hvis ikke barnets motorik fungerer, så vil han eller hun have meget svært ved at gå, løbe, klatre, kravle og en masse andre bevægelser.

De sociale aspekter

Motorik handler ikke kun om bevægelser, men har også en betydning for, hvordan dit barn klarer sig socialt. Børn har en tendens til at lege med de personer, der er gode til at klatre i træer, løbe, gemme sig eller hoppe i hinke.

Hvis ikke dit barn er i stand til ovenstående ting på grund af en for dårlig motorik, så vil han eller hun have svært ved at passe ind og derfor have svært ved at få venner. Mennesker er et flokdyr, og vi har det naturligt svært med de mennesker, der hører udenfor flokken.

Indlæringsprocessen i skolen bliver nemmere

En god motorik har en positiv effekt på evnen til at koncentrere sig, og det er uden tvivl noget, der kommer barnet til gode i skolen.

En veludviklet motorik vil gøre indlæringsprocessen meget nemmere, da barnet ikke vil have spor svært ved at sidde stille i længere tid ad gangen.

Det er aldrig for sent at træne motorikken

Sådan styrker du dit barns motorik med udendørs legHvis du sidder nu og er bange for, at dit barns motorik ikke er trænet nok, så kan du tage det helt roligt. Det er nemlig aldrig for sent at træne motorikken blandt børn – og faktisk også voksne.

Dog er det selvfølgelig en fordel, hvis barnets motoriske evner er på plads i en så tidlig alder som mulig, men du kan med fordel træne dit barns motoriske færdigheder, selvom han eller hun har nået en vis alder.

Børns motorik er kendt for at blive forbedret på meget hurtig vis, og så længe du sørger for at finde nogle øvelser, der er sjove for barnet at udføre, så vil du opleve, at motorikken forbedres ganske hurtigt.

Hvis du gerne vil give dit barn en bedre motorik, så kan du med fordel følge rådene i nedenstående afsnit ”Sådan styrker du dit barns motorik”.

Sådan styrker du dit barns motorik

Motorisk legetøj

Der findes et hav af forskellige legetøj, der er udviklet med særligt henblik på forbedring af motorikken. Dette legetøj er oplagt at give til dit barn i en tidlig alder, så han eller hun kan træne sin motorik op på en sjov og ikke mindst naturlig måde.

En sansegynge kan være en stor hjælp

Sansegynger er utrolig effektive til at træne børnenes motorik.

En sansegynge er en gynge, der er formet som en cirkel med et net i midten. Gyngen hænges typisk op med en 20-40 centimeter fra gulvet. Børnene får trænet deres motorik, når de befinder sig på gyngen, da de er nødt til at styre deres bevægelser alt efter, hvor gyngen gynger hen.

Den gyngende grund er altså med til at styrke deres koordineringsevne.

Du kan læse meget mere om sansegynger i denne artikel på BedreBoligliv.dk.

Bevægelse og leg er essentielt for en god og veludviklet motorik

Bevægelse og leg er vel nok det vigtigste punkt i denne sammenhæng. Ved at lege og bevæge sig frit rundt styrkes barnets motoriske evne helt naturligt. Den styrkes bl.a. ved dåseskjul, hvor der skal løbes stærkt og ved at hoppe i hinke, hvor evnen til at hoppe styrkes.

Efter at have læst denne artikel føler du dig måske en smule skræmt over,at du ikke har gjort nok for, at dit barn har en god nok motorik – men frygt ej. Langt de fleste børn udvikler helt af sig selv nogle fremragende motoriske evner.

Så længe de får lidt hjælp fra forældrene, så skal det hele nok gå.

Og husk: Det er aldrig for sent at træne sin motorik!

Relaterede artikler

Skriv en kommentar