Vuggedødsalarm


En vuggedødsalarm kan være en ekstra sikkerhed.

Vuggedødsalarm fra Valmed

vuggedoedsalarm-valmedPrisbelønnet vuggedødsalarm fra danske Valmed, som registrerer, at barnet trækker vejret.

Alarmen er på størrelse med en tændstikæske og sættes fast i blekanten.

Mulighed for at betale i små bidder.

koeb-knap

 

 

 

Hvordan virker den lille vuggedødsalarm?

vuggedoedsalarm-babyNår barnet trækker vejret, hæver og sænker maven sig. Det er bevægelser, du allerede kender fra dig selv, og som du selvfølgelig også selv kan se på dit barn.

Holder denne bevægelse op, vil Valmed vuggedødsalarm først begynde at vibrere i forsøg på at vække barnet – eller ganske enkelt sørge for barnet bevæger sig.

Denne vibrationssikkerhed i den lille vuggedødsalarm bevirker også, at alarmen ikke går unødigt i gang – det kan nemlig ske af og til, at barnet ganske enkelt lige stopper med at trække vejret i nogle sekunder, uden der er noget farligt i det. Det gør voksne også, når de sover – vi opdager det bare ikke, fordi vi jo netop sover.’

Opstår der ingen bevægelse eller reaktion hos barnet ved vibrationen, vil en kraftig lyd gå i gang.

Sikkert batteri med lang levetid

Batteriet i Valmed vuggedødsalarm er forseglet inde i selve alarmen, så det aldrig kommer i kontakt med barnet – og det kan ikke pilles ud uden værktøj.

Det kan dog sagtens udskiftes, hvis din vuggedødsalarm skal bruges til flere børn – men et enkelt batteri holder sagtens til den periode, dit barn har behov for alarmen.

Hvornår bruger man en vuggedødsalarm?

vuggedoedsalarm-stoerrelseEn vuggedødsalarm er ikke et medicinsk apparat, men skal ses som en ekstra hjælp til forældre, der er bekymrede af den ene eller den anden årsag.

Måske har du oplevet, at dit barn ikke har trukket vejret i en kortere periode, måske har du tidligere oplevet det frygteligste i verden eller også har du bare dine helt egne grunde til, at du har det bedst med at bruge en vuggedødsalarm.

Man er ikke fjollet, hvis man synes, en vuggedødsalarm kunne være rar at have. Man er bare en bekymret mor, og det er helt i orden.

Ingen behøver forsvare sit behov for den ekstra tryghed en vuggedødsalarm kan give.

Hvor længe kan man bruge sin vuggedødsalarm?

Valmed vuggedødsalarm er beregnet til at blive brugt til børn født fra 38. graviditetsuge/37+0 (det vil sige fuldbårne børn) og indtil barnet bliver 1 år.

Er dit barn født før 38. graviditetsuge/37+0 er dit barn medicinsk set præmaturt og måske har din læge en anden løsning, hvis der er et behov for en vuggedødsalarm.

Når barnet er fyldt 1 år, vil det være for stort til at alarmen kan registrere ordentligt – og heldigvis er risikoen for vuggedød markant faldet til denne tid.

Er en vuggedødsalarm nødvendig?

En vuggedødsalarm er overordnet set ikke en nødvendig del af det anbefalede udstyr til baby. Men den kan føles nødvendig for dig.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at hvis sundhedspersonalet, der er tilknyttet dit barn, vurderede der var decideret medicinsk behov for en vuggedødsalarm, så havde I fået en udleveret på sygehuset.

Hvad er vuggedød?

Vuggedød defineres ved at et spædbarn eller en baby på op til 1 år pludseligt, og uden forklaring, er sovet stille ind. Man finder ikke nogen forklaring ved efterfølgende undersøgelser, og der er heller ikke noget i barnets familie, der indikerer, der kan være tale om noget arveligt.

Det kaldes vuggedød, fordi barnet ofte, men dog ikke altid, bliver fundet livløst efter at have sovet.

Det lille menneske viser ingen tegn på smerter og hændelsen kaldes også for pludselig uventet spædbarnsdød – netop fordi det sker ud af den blå luft og helt uforklarligt.

Antallet af vuggedøde er faldet markant igennem de seneste år – heldigvis!

I 2013 var tallet angivet til under 15 tilfælde om året. Årsagen til faldet skal findes i, at sundhedspersonalet har fået større viden om, hvad der kan fremprovokere vuggedød og derfor oplyser nybagte forældre om, hvad de skal undgå.

Sådan forebygger du vuggedød

vuggedoedsalarm-funktion

  • Barnet må aldrig sove på maven – der er risiko for overophedning, som angives som en af faktorerne, der kan fremprovokere vuggedød
  • Barnet må ikke sove med hovedpuder – af samme årsag som ovenfor. Babyer leder mest varme fra kroppen væk via hovedet. Og har hovedet det for varmt, kan al varmen ikke ledes væk
  • Der er større risiko for vuggedød hos børn, hvis mødre har røget i graviditeten eller hos børn der har været påvirket af tobaksrøg.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece med titlen “Forebyg vuggedød” – læs den her

Vigtigt!

En vuggedødsalarm kan desværre ikke forhindre det uhyggelige i at ske – den kan advare om, at barnet ikke trækker vejret. Brugen er derfor på eget ansvar og der er heller ingen garanti for, at der ikke kan ske noget alligevel.

 

Relaterede artikler

Skriv en kommentar