Værd at vide om a-kasse og dagpenge, når du skal på barsel

A-kasse og barselDet kan tit og ofte være kompliceret at finde svar på spørgsmål om dagpenge. Hvis du skal på orlov i forbindelse med familieforøgelse, kan du blive godt klædt på ved at være medlem af en a-kasse selvom det ikke er et krav. Få mere information om a-kasser og barselsdagspenge nedenfor.

Hvordan hjælper en a-kasse i forbindelse med barsel?

Det er ikke obligatorisk at være medlem af en a-kasse i forbindelse med barsel, hvis du er på arbejdsmarkedet. Det er den offentlige myndighed Udbetaling Danmark som hører under ATP koncernen, som står for dine barselsdagpenge, hvis du arbejder. Udover barselsdagpenge står de også for folkepension samt boligstøtte.

Men hvis du ikke har arbejde, så skal du være medlem af en a-kasse for at søge om barselsdagpenge. Derfor er det en god ide at melde dig ind i en a-kasse, hvis du overvejer at udvide familien. Se en liste med billige a-kasser her.

Udover dagpengene så kan programmer såsom Ase Lønmodtager også rådgive dig om dine rettigheder ved barsel og orlov. Hvis du for eksempel frygter din arbejdsgiver reaktion på den ellers positive nyhed om graviditet, så kan du konsultere rådgivere hos Ase som klæder dig på til samtalen.

Hvordan skal barsel meldes til Udbetaling Danmark?

Når du skal på barselsorlov kan du ikke længere få udbetalt dagpenge af din a-kasse. Det er Udbetaling Danmark som står for det. Hvis du er på arbejdsmarkedet og skal på barsel, så er det din arbejdsgivers opgave at indberette din barsel til Udbetaling Danmark. Men hvis du står uden arbejde og skal på barsel, så skal du kontakte din a-kasse en uge før du går på barsel.

Sygdom i forbindelse med graviditeten

Hvis du bliver syg under graviditeten, skal du kontakte din a-kasse. Man kan ikke melde sig syg på grund af graviditeten på jobnet.dk. Det er din a-kasses opgave af give beskeden videre til Udbetaling Danmark. Derefter modtager du et brev fra Udbetaling Danmark og når du har besvaret dette, vil du senere få svar på om de vil udbetale sygedagpenge til dig.

Barselsdagpenge for de selvstændige

Hvis du er selvstændig er det Udbetaling Danmark som der står for dine barselsdagpenge. Ligesom med ovennævnte tilfælde har a-kasserne har ikke noget at gøre med barselsdagpenge for de selvstændige og det er i alle tilfælde bedst at tale med Udbetaling Danmark direkte.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar