Hvor stammer traditionen om mors dag fra?

mors-dags-gaveDet er velspredt viden at mor er den bedste i hele verden. Det er vores mødre der bragte os til verden, og den anden søndag i maj fejrer alle i Danmark den fantastisk stærke kvinde der har båret rundt på os i hele 9 måneder.

Men hvor stammer denne tradition med at ære vores mødre egentlig fra? Traditioner er trodsalt ikke noget der bare sådan lige dukker op ud af ingenting, som hvem var det der først fik ideen om at vores mødre fortjente blomster og en mors dag gave i maj? Er du også nysgerrig på hvordan Mors Dag blev til, så kan du læse mere i nedenstående artikel.

Den første fejrede mor

I 1800-tallet arbejde Anna Marie Reeves Jarvis hårdt for at forbedre hygiejnen på hospitaler og derved mindske den frygteligt høje børnedødelighed. Inspireret af en tidligere helligdag der fejrede fred, indført af kvindevalgretsforkæmperen Julia Ward Howe, valgte Anna Marie Reeves Jarvis’ datter, Anna Jarvis, at bruge anden søndag i maj på at fejre hendes mor og hendes hårde arbejde.

Helligdagen spredte sig hurtigt gennem USA og blev til en helligdag der fejrede alle mødres hårde arbejde, i stedet for specifikt kun Anna Jarvis’ mor.

Det var dengang populært for børn med endnu levende mødre at bære røde nelliker, mens børn med afdøde mødre bar hvide nelliker. På den måde kunne alle fejre deres mødre, både dem med levende og døde.

Traditionens opståen i Danmark

Trods mors dag allerede var blevet populært i USA i 1800-tallet, var det ikke før slutningen af 1920’erne at mors dag blev populært i Danmark. Christian Svenningsen havde kæmpet som soldat i USA’s hær under første verdenskrig, og det var her han var støt på traditionen med Mors dag.

Han blev medlem af foreningen De Allieredes Danske Våbenfæller, og det var til et af deres arrangementer at han først nævnte ideen om at bruge den amerikanske tradition om mors dag, i forbindelse med en pengeindsamling til fordel for kvinder der var blevet enker på baggrund af krig, eller mødre der havde mistet en søn af samme årsag. Senere gik pengene direkte til foreningen Mødrehjælpen.

Traditionen i dag

Traditionen tog hurtigt fat og blev en succes, blandt andet på grund hvor glade den kapitalistiske del af samfundet blev for ideen. Især blomsterhandlerne tog fat i ideen, og begyndte at reklamere for hvor vigtigt det er at købe blomster til sin mor til mors dag. Og selvom den pengegriske blomsterhandlere selvfølgelig havde nogle grådige bagtanker, er det helt rigtigt at det er vigtigt at vi viser vores mødre at vi sætter pris på dem. Om det så er med blomster eller morgenmad på sengen, så er det tanken der tæller.

Følger din husholdning de gamle heteronormative traditioner er det moren der står tidligt op hver morgen for at smøre din madpakke, og det er hende der for x antal år siden pressede dig ind i verden. Hun har givet dig liv og næring i 9 måneder, så at sætte én dag af om året til at fejre hende, er meget mindre end hvad de fantastiske mødre derude egentlig fortjener.

 

Relaterede artikler

Skriv en kommentar