Spis rigtigt, imens du ammer

AmningDet er en gave at blive forældre, og der følger uendeligt mange glæder med opgaven. Det er dog en kæmpe omvæltning i hverdagen, at der pludselig kommer et lille barn til i familien. Hvis man er førstegangsforældre, er der også rigtig mange ting, som man først skal til at lære, og der er rigtig mange steder, hvor man er nødsaget til at prøve sig frem. Der vil være mange frustrerende og forvirrende øjeblikke, men til at opveje dette vil der også være utallige øjeblikke fyldt med betingelsesløs kærlighed og glæde. Det er med at give det lille barn den bedste start på livet, og det kan man blandt andet gøre gennem sin amning.

Modermælken er noget af det vigtigste

Det er ikke besværligt at finde ud af, hvad kosten til et lille nyfødte barn skal indeholde. Det eneste, det i teorien har brug for, er den mælk, som det kan få fra moderen.

I de første seks måneder af et nyfødt barns liv vil det altså ikke have brug for anden næring end den, som det kan få gennem modermælken. Det er nemlig den bedste ernæring for et barn i denne alder. Modermælk indeholder næringsstoffer, der hjælper barnet med at opretholde et godt helbred, hvilket er meget vigtigt, da småbørn er meget modtagelige over for bakterier, og de har derfor større risiko for at udvikle sygdomme. Mælken indeholder blandt andet antistoffer, der beskytter barnet mod infektioner, og de mindsker derfor risikoen for mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og urinvejsinfektioner. Desuden hjælper mælken på barnets udvikling af hjernen. Det er altså meget vigtigt, at barnet det første halve år af sit liv modtager modermælk.

Tilføj ekstra næring til modermælken

Der er nogle ting, som man kan spise for at give ekstra næring til sin modermælk, og en af disse ting er kokosolie. Kokosolie er en af de sunde fedtstoffer, og du kan derfor med god samvittighed bruge den rundhåndet i din madlavning. Desuden er der næsten ikke et sted, hvor du ikke kan smugle kokosolien ind, da den kan bruges både ved stegning og bagning. Kokosolie er fantastisk til ammende, fordi den indeholder op til 50 procent laurinsyrer, der indgår via ammemælken til barnet. Disse syrere er bl.a. kendt for at være svampe-, virus- og bakteriehæmmende, og så styrker de desuden slimhinden i fordøjelsen. Det er altså en god ide at tilføje kokosolie til sin madlavning i perioden, hvori man ammer, da det vil give et ekstra boost til barnets immunforsvar.

Holde øje med dit barns reaktioner

Som forælder vil man konstant høre sætninger, der omhandler, hvad man må, og hvad man absolut ikke må, når det angår et lille spædbarn. Nogle af disse råd, man kommer til at modtage fra øst og vest, vil i en del tilfælde være modstridende. Derfor er det vigtigt, at man som nybagt forælder tager diverse råd med et gran salt og kun lytter til det, som man selv finder fornuftigt og korrekt. Mange gange er det en rigtig god ide at stole på sin egen intuition, da man mange gange selv er den bedste til at vurdere, hvad man finder etisk korrekt. Dog vil der selvfølgelig være gange, hvor man får brug for at søge hjælp.

Når det kommer til indtagelse af fødevarer under amningen, vil man også få mange forskellige ting af vide. Man vil høre, at ting såsom alkohol, kål og krydderier er forbudt, men det er i virkeligheden myter. Alting er selvfølgelig med måde, og det bliver på ingen måde anbefalet, at man drikker mere end et enkelt glas alkohol i ny og næ. I virkeligheden må man spise mere eller mindre, hvad man vil, så længe man ikke overdriver mængden af hverken det ene eller det andet. Den bedste måde at finde ud af, hvad du må spise i løbet af din amning, er ved at holde øje med dit barns reaktion på modermælken – og så justere din kost herefter.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar