Sådan kan du kurere dit barns tandlægeskræk

TandlægeTandlægebesøg er en integreret del af livet. Voksne går ofte ret uregelmæssigt til tandlægen, men når det kommer til børnene, så går de til regelmæssige og grundige tjek igennem deres skoletandlæge. Der kan altså være flere gange i løbet af et år, hvor de små er nødt til at sætte sig i tandlægestolen og få tjekket bisserne.

At gå ofte til tandlæge er som udgangspunkt rigtig fint. Faktisk er det mere end fint, for mange tandlægetider og grundige tandlægeeftersøgning er lige med flotte og sunde tænder, og det er noget, som børnene vil komme til at værdsætte senere i livet.

Tandlægerne på Frederiksberg er specialiseret i tandlægeskræk.

Frygten for tandlægen kan være hæmmende

Men det er knapt så sjovt at skulle meget til tandlægen, hvis man døjer med tandlægeskræk. Det er der desværre mange små børn, som gør, og årsagerne kan være mange.

Nogle gange kan det skyldes, at børnene før i tiden har haft en rigtig dårlig oplevelse hos deres tandlæge. Det kan være de oplevede, at det gjorde ondt, når de skulle have tjekket tænderne eller hevet en tand ud. Det kan også bare være, at hele miljøet med de hvide kitler og stålinstrumenterne skræmmer, fordi de minder om hospitaler og lægen.

Det er ikke forkert at have tandlægeskræk

Det er ikke underligt eller forkert, hvis ens barn har tandlægeskræk. Tværtimod, kunne man fristes til at sige. For børn er verden stor og uoverskuelig, og det at skulle behandles, hvad end det bare er tjek eller noget andet, er forståeligt nok skræmmende.

Mange voksne lider også af tandlægeskræk. Det betyder desværre, at det som forælder ikke er noget, man bare kan regne med, at ens barn vokser fra. Det er derimod en god idé at gøre en aktiv indsats for at dæmpe frygten, så barnet ikke skal være plaget af den resten af livet.

Sådan kan man afhjælpe tandlægeskræk

Det er først og fremmest en god idé at tale med barnet om dets frygt. Ikke at man skal gøre det til en stor eller problematisk ting, tværtimod. Men derimod bør man gøre det til noget, som man kan snakke om stille og roligt.

På den måde kan barnet få stillet en masse spørgsmål, og herigennem kan de få afkræftet nogle af de ting, som de går og er bange for. En rolig samtale med forældrene kan betyde utrolig meget, i forhold til hvordan det bliver, næste gang barnet skal til tandlæge.

En god tandlæge kan afhjælpe tandlægeskræk

Men hvis det ikke er nok at tale med barnet om det at gå til tandlægen, så findes der heldigvis mange dygtige tandlæger, som kan hjælpe. Mange tandlæger er nemlig meget bevidste om problemerne med tandlægeskræk.

Derfor er der mange klinikker, hvor man lægger stor vægt på en god behandling, hvor folk kan få afkræftet deres frygt. Her er nogle af værdierne tid, både til behandling og samtale, masser af kommunikation og en god dialog med patienten om, hvad vedkommende egentlig ønsker. En god tandlæge kan altså gøre meget positivt for et skræmt barn.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar