Få nemme og hurtige tips til at få mere overskud i hverdagen.
Et døgn varer 24 timer og det kan af og til virke som 12 timer for lidt med alt dét, man skal nå.
Der er en masse praktiske opgaver, der skal klares og samtidig skal der jongleres med fritidsaktiviteter, legekammerater og de voksnes socialliv.
Nogle af tingene er fine i sig selv, men når de bliver samlet sammen til ting, der alt sammen skal nås på én dag – så kan det virke helt uoverskueligt.
Der er dog nemme veje til mere overskud i hverdagen.
De største tidssyndere og hvordan du slår dem til plukfisk
Alle familier har dem: Opgaverne, der bare ikke løser sig selv og rent faktisk forsøger at modarbejde mere overskud i hverdagen.
Indkøb
Det kan virke enormt husmoragtigt at lave en madplan og du har sikkert hørt det 1000 gange før – men det ér altså bare en gave til dig selv, når du får det gjort.
Når du ved, hvad du skal have at spise, kan du faktisk nøjes med at handle én gang i ugen. Du laver blot en indkøbsliste med alle de ting, du har brug for i den pågældende uge – og de ting, der slipper op fra basisforrådet hver uge, tilføjer du bare på en seddel efterhånden som de slipper op.
Brød kan du fryse ned og frugt og grønt kan sagtens holde sig i en uge, hvis du opbevarer det korrekt.
Udnyt i øvrigt gerne søndagen til at handle. Så kan du gøre det i ro og mag uden overtrætte, sultne børn.
Lav gerne madplanen til en måned ad gangen, så sikrer du også en vis variation i jeres kost. (Du kan nemlig med garanti ikke få dig selv til at skrive den samme ret på listen to gange!)
Hvis du har lyst, kan du måske bytte madplan med en veninde? Så skal I begge kun finde opfindsomheden frem hveranden måned og får dermed begge to mere overskud i hverdagen.
Du har også mulighed for at få online dagligvarer bragt til døren.
Tøjvask
Der er flere tips til nem tøjvask:
- Minimér tøjvasken til kun at omfatte tøj, der rent faktisk er beskidt. Bukser kan eksempelvis bruges flere dage i streg.
- Lad være med at sortere for meget i vasketøjet. Eksempelvis er det ikke nødvendigt både at køre en vask ved 30 grader og en ved 40 grader. Vask i stedet det hele ved 30 grader. Farvesortering kan også nøjes med 2 opdelinger: Mørkt tøj og lyst tøj. (Har du noget helt nyt tøj i en skrap farve, skal du dog nok lige passe lidt på de første par gange).
- Køb ens sokker! I Guder, hvor jeg har brugt meget tid på at sortere sokker. Nu har jeg kun sorte sokker, der er indkøbt på samme tidspunkt og vasket lige meget og derfor har samme nuance.
- Lad være med at lægge tøjet sammen. “Arh!”, tænker du sikkert. Men stop lige og tænk efter: Læg børnenes undertøj, dine egne trusser og andet småt tøj i små kurve i skabene i stedet. Det er jo alligevel umuligt at lægge et par underbukser i str. 110 fornuftigt sammen og børnene roder alligevel rundt i stakken, når de selv skal finde tøj frem.
Rengøring
Det er nemmere at gøre rent, hvis der ikke er meget beskidt. Måske lyder det paradoksalt, men at tage en fugtig klud og tørre vask og bord på badeværelset over efter badet, får dit badeværelse til ikke at trænge til andet end en gulvvask og en toiletbørste én gang i ugen. (Og når toilettet trænger til en tur med børsten, naturligvis…)
Det samme gælder alle andre steder i huset.
Træn også børnene i at rydde op efter sig selv. Service skal ryddes væk når man har spist, tøj skal i vasketøjskurven, legetøj skal ryddes op når man har leget med det og har man spildt tørrer man op.
Madlavning
Lav mad til flere dage ad gangen.
Personligt har jeg aldrig været meget for at spise det samme to dage i streg, men det behøver man faktisk heller ikke af dén årsag.
En kødsovs kan få nyt liv på en hurtig pizza dagen efter, snittet salat kan holde sig i et par dage i en lufttæt beholder og kartofler kan brases, ovnbages eller moses dagen efter.
Derudover kan du nemt få friskbagt brød ved at lave én dej, dele den i 4 og smide de stykker i fryseren, du ikke skal bruge nu, når dejen er hævet. Så skal du bare tø dejen op og sætte brødet i ovnen.
Få mere overskud i hverdagen med planlægning
Sæt alt dét, du kan sætte i system, i system.
Er dine børn store nok til at klare huslige opgaver, så giv dem en fast dag. Eksempelvis kan to børn skiftes til at tømme opvaskemaskine eller lægge vasketøj sammen.
I en familie hjælper man hinanden
Husk at I er en FAMILIE og i en familie hjælper man hinanden. Det står ingen steder, at det er forældrene der skal ordne alting – og det er en del af opdragelsen at lære, der er praktiske ting der skal løses – og ikke mindst, hvordan man løser dem.
Er du en heldig kvinde ligesom mig, der har en mand i huset, så fordel “voksenopgaverne” imellem jer. Hvis du selv skulle gøre huset rent ville det tage 2 timer – når I er to tager det overraskende nok kun den halve tid.
Aftal faste dage til legeaftaler
Det kan vippe de fleste forældre af pinden, hvis der er børn på besøg hver dag.
Aftal faste dage, hvor man må have en kammerat med hjem. Så har du “fri” de andre dage.
Begræns fritidsaktiviteterne
Sæt begrænsning på hvor mange fritidsaktiviteter, børnene må gå til. Max 2 om ugen – og er børnene så små, at det stadig er dig, der vælger , så overvej de aktiviteter, der ligger på de samme dage. Så skal I ikke afsted nærmest hver dag.
Husk at børn også skal undgå stress.
Har du nogle tips til at få mere overskud i hverdagen?
Del dem med os andre i kommentarfeltet nederst på siden.
Helene Hillersdal
Uha, den med manglende overskud i hverdagen er vel nok en klassiker.
Gode tip du har med her 🙂
Jeg er dagligt i kontakt med mødre og fædre, der ikke kan få døgnet til at hænge sammen.
Nogle af disse (især mødre) lider af det jeg kalder hensynsbetændelse, hvilket betyder at de ikke har balance imellem hensynet til andre og til sig selv.
Jeg mener virkelig det er vigtigt i afsætte tid i kalenderen til planlægning af hverdagen, og eks. et par uger frem. Så skal disse aftaler ikke laves i huj og hast, hen over køkkenbordet, i ulvetimen, imens der måske laves mad, eller under spisningen, hvor der jo gerne skulle hygges også.
At give sig tid til at tale ordentligt sammen, og at afstemme forventninger til hinanden, giver SÅ meget mere overskud, i en travl hverdag.
Mange hilsner
Helene Rosendahl Hillersdal
Christina Christensen
Hej Helene
Mange tak for din kommentar – og hvor er det bare kloge ord. Det er så nemt at glemme sig selv som, især mor, midt i alt det, der skal nås:)
Vi prøver også altid at få tid til en god snak efter aftensmaden for lige at tage pulsen på dagen – men det er desværre ikke altid, det lykkes. Vi skal jo så meget, ikke? 🙂
De bedste hilsner
Christina