Huskeliste til baby

Her får du en ærlig huskeliste til baby – så du undgår fejlkøb.

huskeliste-til-baby-shoppingNår du er gravid, går meget af tiden (især efter du er gået på barsel) med at købe de ting til baby, som du mangler og du har sikkert allerede påbegyndt en huskeliste til baby.

Men hvad har du egentlig brug for?

Med 4 års erfaring som redaktør på Min-Mave.dk og som mor til to, har jeg her udarbejdet en huskeliste til baby, som jeg mener, den kan se ud.

Huskeliste til baby – det primære

Der er ting på denne huskeliste til baby, som er ret indlysende.

Barnevogn

Brugt eller ny – det afhænger helt af, hvad du har lyst til. Er vognen brugt, så husk at rengøre den grundigt og vaske dét, der vaskes kan.

Af barnevognstilbehør har du brug for

En seng

Noget ret væsentligt at have på sin huskeliste til baby er en soveplads. Det kan også være dit barn skal sove imellem far og mor, og så er en seng lige meget. Skal I have en seng til baby så husk

En dyne

Men ingen hovedpude. Det fraråder Sundhedsstyrelsen pga. risiko for vuggedød. Vælg en babydyne, der kan vaskes ved 60 grader.

Sengetøj

Du skal bruge 2 sæt sengetøj til baby, så du har noget at skifte med. Find flotte sæt i den rigtige størrelse her

Husk også lagener og vådliggeunderlag, så madrassen ikke tager skade ved små uheld.

En autostol

Hvis I ikke selv har bil, kan I måske nøjes med at låne én, som I skal bruge, når baby skal hjem fra sygehuset efter fødslen. Ellers skal en autostol med på din huskeliste til baby.

En pusleplads

huskeliste-til-baby-puslehyndeTil puslepladsen har I brug for lidt forskelligt og det bliver derfor en hel lille huskeliste til baby i sig selv.

Har du ikke bordplads til puslehynden, skal du starte med et finde et puslebord.

 • Puslehynde
 • Zinksalve (til røde numser)
 • Skumklude (ikke vådservietter – de er ikke sunde for huden uanset mærke)
 • Babyshampoo (til håret, hvis der er kommet gylp i)
 • Babyolie (til badevandet)
 • Tættekam (til at fjerne arp med)
 • Stofbleer (Til at lægge ovenpå puslehynden, så den ikke bliver unødvendigt beskidt).
 • Bleer
 • Termometer til baby
 • En skål til at transportere vand i, hvis puslepladsen ikke er ved siden af en vask.

Tøj

huskeliste-til-baby-toejMen begræns dig endelig på din huskeliste til baby, hvad angår beklædning. Du får ikke brug for særlig meget og lur mig, om der ikke også er et par bløde barselsgaver til jer.

 • 10 bodystockings.
 • 5 heldragter med fødder – så slipper du for strømper, der falder af. Vælg modeller, der kan knappes op hele vejen ned.
 • 1 fleecedragt  – som barnet kan få på, når I skal en tur i barnevognen eller bilen.
 • Et par huer med bindebånd under hagen – også selvom det er sommer.
 • Vanter – hvis barnet bliver født på den kolde tid af året.

Ammepude

huskeliste-til-baby-ammepudeUanset om du skal amme eller ej, er en ammepude god at have til at aflaste dine arme med og hører vist til på enhver huskeliste til baby.

Badekar

Du har brug for et sted, du kan bade baby. Et babybadekar er oplagt, men har I en stor vask kan den også sagtens bruges det første stykke tid. Evt. sammen med et Blooming Bath

Amme- bh og ammeindlæg

Forskellen på en almindelig bh og en amme-bh er, at amme-bh’en kan åbnes foran. Skal du ikke amme, er det unødvendigt.


Flere stofbleer

Du bruger stofbleer til næsten alt. Når baby skal skiftes, når du skal amme, når du skal give flaske, når baby gylper, når barnet skal til at have fast føde… Med andre ord; køb gerne rigeligt.

Huskeliste til baby med nice-to-haves

Der findes ting, der er gode at have, selvom de ikke er en nødvendighed. De er samlet på denne seperate huskeliste til baby.

En babyalarm

huskeliste-til-baby-babyalarmRar at have, men vores egne forældre klarede sig uden, så det kan du også.

Hvis du vil. Jeg har dog syntes det var rart ikke at behøve skulle spidse ører.

Find dem her

En pusletaske

Nu undrer du dig nok over, den står under nice-to-haves. Men hånden på hjertet: Hvad kan en pusletaske, som en almindelig rummelig taske ikke kan? Oftest ingenting!  Den er dog dejlig nok at have, hvis barnets far også er på tur med den lille. Han foretrækker sikkert en neutralt udseende taske i stedet for din dametaske fra DKNY.

En bæresele eller en slynge

huskeliste-til-baby-baereseleBørn elsker at blive båret, og det er dejligt at kunne slappe af i sine arme, imens man gør det. Her er en bæresele til baby eller en slynge et godt køb.

En skråstol

Den er ikke god for barnets ryg, og et barn der ikke har prøvet andet end at ligge på ryggen eller på maven, når det er vågent efterspørger det heller ikke. Den kan dog være rar at have en en kort vending – men følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger og stil ALDRIG skråstolen på et bord.

 

En desinfektionsgel

Hav den stående ved puslepladsen og brug den til at desinficere puslehynden med, hvis der skulle være kommet afføring på. Hav også en ekstra i tasken til dine hænder.

Huskeliste til baby med ting du egentlig allerede har i huset

Egentlig har du ikke brug for en huskeliste til baby med disse ting, for som overskriften antyder, så er det ikke noget, du skal ud og anskaffe ekstra.

 • Badehåndklæde
 • Legetæppe ( det handler egentlig bare om, at baby ikke ligger på et koldt og hårdt gulv)
 • En babybørste (brug din egen hårbørste, hvis den altså er blød)
 • En neglesaks
 • En blespand. Læg bleen i en skraldepose, bind en knude og brug den eksisterende skraldespand på badeværelset.

Huskeliste til baby med de ting, du faktisk ikke har brug for

En vugge

Dit barn vokser ud af den med lynets hast. Køb i stedet en tremmeseng, som du så sætte liften fra barnevognen ned i.

Sutteflasker

Hvis du véd, du ikke kommer til at amme, skal du selvfølgelig have sutteflasker hjemme. Men ellers er det helt og aldeles unødvendigt.

Sutter

Jo, det er en god idé at give dit barn en sut – men det er meget forskelligt hvilken type sutter babyer vil “tage”. Ikke alle børn er nemlig udstyret med helt samme sutteteknik.

Det er derfor svært at købe én type sut og så være sikker på, barnet kan bruge den.

Benyt i stedet muligheden for de mange gratis startpakker til baby. Der er næsten altid en sut i hver pakke. Så kan du få prøvet lidt af hvert.

Se oversigten her

Du kan også købe Billige sutter eller Sunde sutter

 

Vatpinde

Stik aldrig noget i dine børns ører. Du skubber bare ørevoksen længere ind. Et sundt øre renser sig selv – så nøjes med at tørre det ørevoks der sidder i det ydre øre væk med snippen af en vaskeklud.

En kravlegård

Brug gulvet til at lege på, hvis I hverken har store hunde eller vilde søskende.  (Har I det, kan en kravlegård godt høre hjemme på din huskeliste til baby).

 

Fald ikke i fælden!

huskeliste-til-baby-boernProducenter og forhandlere af babyudstyr lever af at opfinde behov, der egentlig ikke eksisterer.

Du skal derfor være vågen, når du handler ind i babyudstyrsbutikker eller falder over produkter, der virker som en god idé. Mange babyudstyrsbutikker har deres egen huskeliste til baby. Men vær kritisk!

De ting, du absolut på ingen måde (i mine øjne) har brug for på din huskeliste til baby – eller i hverdagen for den sags skyld – er:

Lotion til baby

Babys hud har som udgangspunkt ikke brug for at få tilført fugt fra andet end en dråbe babyolie i badevandet. Og skulle din baby have tør hud er den eneste vej frem en fedtcreme fra Apoteket. F.eks. Decubal eller Locobase.

Vandbaserede cremer har aldrig gavnet nogen tør hud, hverken på børn eller voksne. Det gør tvært imod problemet værre.

En badestol

En badestol er en indsats, du kan sætte i et babybadekar, så du ikke behøver at holde dit barn, når du bader det… Alene den sætning giver ingen mening i mit hoved. Et barn er meget mere trygt i vandet, når det kan mærke sine forældres arme omkring sig og det ér ikke særlig svært at holde baby på den måde.

Næsesuger

Bruges til at suge snot ud af næsen på barnet med, hvis den lille er forkølet. En næseuger irriterer babys slimhinder, så den lille i værste fald bliver mere snottet. Og så er den stort set umulig at bruge og barnet skriger, fordi det ikke er rart.

Alle de ting, der findes til voksne, som har fået ordet “baby” tilføjet til produktnavnet

Det er i langt de fleste tilfælde et salgstrick. Er et babyhåndklæde bedre til at tørre sig med efter badet end et almindeligt håndklæde? Er et babytæppe mere tæppe end et almindeligt tæppe? Er en babyneglesaks meget mindre end en almindelig neglesaks? Næh.

Gør det til en regel, at der slet ikke må optræde ting på din huskeliste til baby, der indeholder ordet baby.

Huskeliste til baby – med alt det gratis

huskeliste-til-baby-gratis-ting-til-babyDer findes flere steder, du kan få gratis ting til baby. Se dem alle i denne artikel

Har du en anden huskeliste til baby?

Så del den med os andre i kommentarfeltet nederst på siden. Du er også velkommen til at byde ind med enkelte ting, hvis du synes, der mangler noget på den allerede eksisterende huskeliste til baby. Det kan også være der er noget, du er helt uenig i?

Så fyr løs – vi er her for at hjælpe hinanden.


 

Relaterede artikler

2 Kommentarer

 1. Helene Hillersdal
  18. marts 2014 at 13:21 - Reply

  Super ide med denne huskeliste 🙂
  Tænker den også kan bruges som guide, når jeg som mormor, vil ud og købe små gaver til den vordende moder, i ventetiden 🙂
  Rigtig godt også at skrive om det der IKKE er nødvendigt, for ja – der lokkes gevaldigt i forretningerne.
  Tænker også at det kan være en god ide for den gravide, at spørge sig lidt for, hos veninder og søstre, om deres erfaringer med det de har købt.

  Mange hilsner
  Helene

 2. Christina Christensen
  18. marts 2014 at 14:55 - Reply

  Årh, du lyder som en super skøn mormor!

  Der er da næsten ikke noget bedre end en mormor, der glæder sig lige så meget til babys ankomst, som forældrene selv:)

  Også tak for dine inputs – for ja, de bedste anbefalinger er dem man får fra folk, man kender og stoler på:)

Skriv en kommentar