Har dit barn sanserne i orden?

Baby sanserNår vi bliver forældre til et lille barn, er vores største ønske selvfølgelig at barnet er sundt og rask, når det kommer til verden. Når vi kan tælle 10 fingre og 10 tæer. Men det er ikke altid, at vi fra starten kan se, om barnets sanser er veludviklet. Når barnet ikke kan udtrykke sig verbalt, kan det heller ikke gøre opmærksom på, hvis det eksempelvis ikke kan høre eller se ordentlig. Dette er ting, som dit barn bliver eller kan blive undersøgt for op igennem barndommen. Men hvordan kan du selv spotte, hvis dit barn har en fejl på sansesystemet? Herunder finder du en guide til, hvordan symptomerne kan være i forbindelse med problemer ved et udvalg af sanserne:

Hørelsen

Når barnet bliver født, er hørelsen færdigudviklet. Det kan derfor komme som et stort chok for barnet, når det kommer ud af morens mave, da alle lyde lige pludselig bliver intensiveret i forhold til, når barnet ligger i maven, hvor vandet isolerer for lyden.

Barnets hørelse er vigtig for udviklingen og sprogforståelsen. Det er også grunden til, at alle nyfødte børn siden 2004 er blevet tilbudt at blive høretestet. Symptomer på, at dit barn kan have det svært med hørelsen er, om det reagerer på lyde og snak. Kan du fange dets opmærksomhed med din stemme, hvis du ikke står inden for synsfeltet? Eller reagere det ikke ved høje uventede lyde? Du kan også opleve en monoton pludren fra babyen. Nedsat hørelse kan også komme senere hen, hvis barnet lider meget af ørebetændelse. Der er forskel på høretab, og alt afhængig af om det er et indre-høretab eller mellemøre-høretab, kan det afhjælpes med høreapparater eller et cochlear implant.

Hertil er der en række tilskud som kan søges.

Synet

Synssansen er en af de sanser, som er svagest ved fødsel. Derfor går der også noget tid, før du kan få øjenkontakt med din baby. I den første periode kan dit barn ikke registre farver andet end rød og babyen vil kun kunne se hvid, sort og rød. Omkring 8 – 12 uge vil barnet begynde at kunne holde øjenkontakten med dig, smile og smile tilbage til dig. Problemer med synet vil derfor kunne give udsalg i, at barnet har svært ved at holde øjenkontakt med dig og ikke virker til at kunne genkende dig. Hvide pupiller er også et faretegn, da det kan være symptom på en medfødt øjensygdom, som eksempelvis grå stær. Fra barnet er omkring 3 måneder, skal øjenbevægelserne være rolige og koordinerede. Bevæger de sig i stedet for fra side til side i ryk og uden tegn på koordinering, kan barnet have det man kalder ’urolige øjne’. Skeler dit barn, når det er det kommer forbi 3 måneders alderen, kan det udvikle sig til et dovent øje, fordi barnets hjerne undertrykker billedet fra det ene øje.

Flere kommuner giver tilskud til briller og glas til børn under 16 år, da det kan være en dyr affære, som du ellers må låne penge til. Særligt i den periode, hvor styrken i brillerne skal udskiftet jævnligt, barnet vokser eller brillerne har et hårdt liv ved leg og aktivitet. Har din kommune ikke særlige ordninger, kan du igennem Sygeforsikring Danmark få tilskud.

Følesansen – taktilsansen

Følesansen betyder, at dit barn kan registrere om en berøring er kold/varm, blød/hård, ubehagelig eller rar. Det er følesansen, der herefter sender signal til hjernen om, hvorvidt en berøring er god eller dårlig for en.

Symptomerne kan blandt andet ses ved, at barnet har svært ved at falde til ro, når det bliver ammet eller er meget urolig, når du putter det og har svært ved at finde ro. Barnet kan også føle irritation ved forskellige typer tekstiler og sømme, når det skal smøres ind i creme, når det skal i brusebad eller ikke kan lide at røre eller blive rørt ved.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar