Få børnene med ind i køkkenet

Børn i køkkenetDet er en god idé at involvere børnene i den daglige madlavning, så de får fornemmelsen af at være en del af familien.

Børn har rigtig godt af at være med i køkkenet, når aftensmaden skal på bordet. Undersøgelser viser, at voksne, der har været med i køkkenet som børn, er mere interesserede i at lave sund mad end voksne. Derfor er det vigtigt, at forældre lader deres børn deltage i madlavningen.

Desuden giver det børn en større ansvarsfølelse og en naturlig lyst til at deltage i familiens forpligtelser, når de er blevet inddraget i madlavningen, fra de var helt små. Pligter vil ikke længere føles som en sur tjans, som forældrene pådutter dem, men som en naturlig del at udføre, når man er en del af en familie.

Rigtig mange børnefamilier udtaler, at de gerne vil have børnene mere i køkkenet, men at de ikke føler, de har hverken tid eller overskud til det. Men det behøver faktisk slet ikke være så stor en tidsrøver, som mange forældre tror, det er.

I dag findes der mange lette muligheder for at inddrage børnene. Der er for eksempel måltidskasser specielt målrettet børnefamilier, hvor opskrifterne er så lette, at børn kan være med. Det giver også familierne mere overskud og tid til at inddrage børnene, fordi de kan skippe madplanlægningen og indkøbsturene og udelukkende koncentrere sig om selve madlavningen. Du kan få et overblik over de forskellige måltidskasser på Findmåltidskasse.dk.

Men hvornår er børnene gamle nok til at deltage i køkkenet, og hvad kan de hjælpe med? Du får et overblik her:

1 – 2 år gammel

Dit barn kan deltage i madlavningen, når han eller hun kan stå selv. De kan stå på en skammel ved siden af forældrene, og de kan måske have deres helt egen, lille skuffe med små og ufarlige køkkenredskaber. Sæt for eksempel dit barn til at skylle grøntsager som en gulerod eller en agurk.

2 – 3 år gammel

Når barnet er fyldt to år, så kan han eller hun være med til mange flere ting. Giv dit barn en børnekniv, og lad det skære for eksempelvis bananer, kiwier, agurker, salat og så videre. Barnet kan også rive grøntsager eller mose ting som kartofler til kartoffelmos eller bananer til bananmos.

3 – 4 år gammel

Nu kan barnet deltage i madlavningen meget mere. Du kan for eksempel lade dit barn forme bøffer eller piske æg. Det er en god idé at lave tærter på det her tidspunkt, fordi barnet kan være med til hele processen, lige fra dej til æggemasse og fyld.

4 – 6 år gammel

I denne alder begynder dit barn at danne sig sin egen mening om mad og smag. Lad barnet være med til at bestemme, hvad der skal serveres, og lad barnet være med til at bestemme, hvor meget krydderi eller hvilke ingredienser, der skal i de forskellige retter. Du kan lade barnet have ansvar for sin egen ret, som for eksempel salaten til hovedretten eller andre mindre tilbehørsretter.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar