E-cigaret under graviditet – råd og vejledning

Er det skadeligt at bruge e-cigaret under graviditet?

Står du foran din graviditet og er faret vild i de mange forskellige råd og vejledninger om, hvad du må og ikke må? – Så vil vi hjælpe dig på rette vej her, hvertfald omkring emnet rygning.

Do’s and don’ts

e-cigaret-gravidDet frarådes på det stærkeste, at man ryger imens man venter barn. Vælger man alligevel at ryge, kan det få fatale konsekvener for fosteret.

Det er specielt nikotinen, som er farlig for fosteret. Ikke alene risikere man at tilvænne det kommende barn til nikotinen, hvilket kan gøre barnet urolig og med alderen nikotinafhængig.

Ved rygning af tobakscigaretter øger man samtidig muligheden for at barnet vil lide af læbe-ganesplate, hjerneskade, misdannelser i knoglesystem, problemer med tænder og hjerte.

De fleste kommende mødre prøver derfor at ligge cigaretterne på hylden, hvilket godt kan være svært.

Mange oplever problemer og prøver derfor i stedet med andre nikotin-erstatningsprodukter. Det kunne fx være nikotinplaster eller tyggegummi.

Problemet er, at man herved stadig indtager nikotinen, derfor skal man altså være stoppet med at benytte disse produkter under graviditeten.

E-cigaretter

e-cigaret-graviditetMere og mere udbredt bliver e-cigaretten, hvor der godt er 200.000 glade brugere af den.

E-cigaretten kan bruges som et værktøj, hvis man gerne vil lægge sine dårlige rygevaner på hylden. E-cigaretter fås både med og uden nikotin, hvor man stille og roligt kan trappe ned i mængden af nikotin.

Der er endnu ikke lavet nogen videnskabelige undersøgelser for, hvorledes dampning på e-cigaretter påvirker et foster.

Det skal stå klart, at det anbefales man helt undlader at ryge under sin graviditet. Dette gælder altså også for dampning af e-cigaretter.

Er alternativet at ryge tobakscigaretter under sin graviditet, er dampning af e-cigarettter uden nikotin dog at foretrække.

E-cigaretter er et sundere alternativ

Videnskaben fortæller os, at e-cigaretter generelt set er et langt sundere alternativ til rygning. Disse undersøgelser bygger dog kun på personer, som ikke er gravide.

Det er altså blot en antagelse, som kan velbegrundes, at e-cigaretter anbefales, hvis alternativet er tobakscigaretter.

Efter barnet er kommet til verdenen frarådes det samtidig, at rygningen foregår i nærheden af spædbarnet. Dette gælder både for traditionel rygning og dampning af e-cigaretter.

Hvordan forholder virkeligheden sig?

e-cigaret-under-graviditet-gravidStatistikken siger, at 37% af de gravide i Danmark ryger i de første 3 måneder af graviditeten. Heraf er der 33% af de gravide, der forsætter rygningen resten af deres graviditet.

Det fremgår ikke, hvor mange af disse der rent faktisk ryger tobakscigaretter eller i stedet damper e-cigaretter.

Den generelle udvikling af e-cigaretter viser dog, at flere og flere begynder at gå over til det sundere alternativ. Det antages derfor, at flere vælger e-cigaretten under deres graviditet, hvis altså ikke de allerede de har opnået deres rygestop med e-cigaretten.

Anbefalingen herfra kan kun være, at man ligger cigaretterne på hylden under sin graviditet og umiddelbart bagefter. Er det en umulig opgave vil vi klart anbefale, at man i stedet skifter over til e-cigaretten med den lavest mulig mængde nikotin.

Med et vellykket rygestop gør du ikke alene dit eget helbred bedre, du skåner altså også dit kommende barn/børns helbred.

Artiklen er udarbejdet af XSmoke og eventuelle spørgsmål angående brug af e-cigaretter samt facts omkring emnet bedes rettes hertil.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar