Børn og styrketræning – hvordan er det nu lige, det er?

Der hersker ofte tvivl omkring, hvorvidt børn må styrketræne eller ej, og det er typisk de samme problematikker, der bliver rejst om og om igen. Blandt andet hersker der en generel holdning om, at styrketræning hæmmer børns vækst, men ifølge eksperter er dette en myte, og der er absolut intet, der peger imod, at denne påstand skulle holde vand – tværtimod er der langt mere, der tyder på, at styrketræning rent faktisk øger væksten hos børn.

Børn og styrketræningMen, men, men… Det er selvfølgelig vigtigt at nævne, at vi ikke taler om almindelig styrketræning i maskiner og med høj belastning, som er den gængse styrketræningsmetode blandt voksne. Vi snakker naturligvis om styrketræning, der ikke overbelaster barnets muskler og led – altså en tilpas belastning, gerne med egen kropsvægt – hvilket i øvrigt også gør sig gældende for voksne.

Dog forholder det sig sådan, at børns led og deres musklers vækstzoner er blødere end voksnes, og derfor skal man træde lidt mere varsomt og være en anelse mere forsigtig, men der er ikke noget, der antyder, at børn generelt skulle være mere udsat for skader end voksne i forbindelse med styrketræning.

Faktisk mener eksperter at kunne bevise, at børns knogler bliver stærkere, når de styrketræner, fordi det øger deres knogledensitet, hvilket også gør dem mere resistente i andre sportsgrene som håndbold og fodbold. Derfor kan der være mange fordele i at lade dit barn styrketræne, og særligt hvis de ved siden af dyrker en kontaktsport, der er præget af sammenstød og uhensigtsmæssige vrid og bevægelsesmønstre.

Tag ansvar for dit barns træning

Det er klart, at selvom der kan være gavnlige effekter ved at lade dit barn styrketræne, så er det ene og alene din beslutning som barnets forælder, værge og ansvarlig for dit barns fysiske udvikling, hvorvidt du finder det hensigtsmæssigt eller ej.

Der kan foreligge særlige grunde, som kan være årsag til, at styrketræning måske ikke gavner netop dit barn, eller at du som forælder simpelthen ikke vil tillade det.

Inden I kaster jer ud i det, kan det være en god idé at læse nærmere om fordele og ulemper, samt hvad I skal være opmærksomme på. Det kan du bl.a. gøre på Fitness Blog, hvor Kristian Bradsted, som er cand. scient i idræt og sundhed, giver sit besyv med omkring børn og styrketræning.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du følger med i processen eller deltager om nødvendigt, men der er som sagt ikke nogen beviser for, at styrketræning skulle skade børn mere, end det kan skade voksne, og her skyldes det som regel for høj belastning, forkert teknik og generel uagtsomhed og sjusk.

Vi hverken opfordrer til eller taler imod at lade dit barn styrketræne, men vi mener dog, at det er vigtigt at træffe beslutningen på et retmæssigt og informativt grundlag og ikke baseret på hverken frygt eller vedholdende myter fra udenforstående, og med et ønske om at du som forælder har et professionelt og objektivt udgangspunkt – det er mest fair overfor dig og dit barn.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar