Børn og smykker

Smykker børnMange forældre markerer fødslen af deres børn med et smykke til moderen – smykker, der repræsenterer ankomsten af deres elskede børn, og som moderen kan kigge på og få en varm følelse i kroppen. Men kan man give børn smykker? Og hvornår er det passende?

Traditioner

I mange familier er der faktisk traditioner for at give børn smykker allerede ved fødslen eller dåben. Det gælder blandt andet de populære Dagmar kors, som særligt i gamle dage var populære som dåbsgaver. Mange familier holder fast i dén tradition og giver de nyfødte og nydøbte børn halskæder eller armbånd i fødsels- eller dåbsgave.

Fødsels- og dåbsgaver er en rigtig fin tradition, og selvom børnene på dét tidspunkt er for små til at bruge smykket og heller ikke på nogen måde vil forstå konceptet, er der stadig tale om en utrolig minderig gave, der kan følge barnet hele livet. Du kan eventuelt overveje at vælge et smykkemotiv, som designmæssigt er relativt neutralt, så smykket også kan bæres, når barnet vokser op.

De fleste børnesmykker adskiller sig nemlig ved at være udformet med netop børn for øje – og det betyder typisk små figurer og dyr, ligesom de typisk er holdt i meget pigede eller drengede farver. Vælger du for eksempel et Dagmar kors, en stjerne, et hjerte eller noget andet lidt mere neutralt, vil barnet kunne bruge det i meget længere tid.

Øreringe til børn

Hvornår er det passende at tillade sit barn at få huller i ørerne? Det er et spørgsmål, der i den grad skiller vandene. I mange kulturer er det helt sædvanligt, at piger får huller i ørerne, allerede når de er 2-3 uger gamle. Men herhjemme er sådan et scenarie helt usædvanligt. Der er dog ingen lovgivning, der forbyder det, og det handler basalt set om, at forældrene må mærke efter, hvad de synes er det rigtige. Mange piger begynder selv at plage om at få huller i ørerne i 6-7 års alderen.

Er du ikke klar til at lade dit barns ører blive piercet, kan du i stedet give hende øreringe med clips, som netop ikke kræver huller i ørerne. På den måde kan pigerne stadig lege fine damer uden at skulle få lavet huller i ørerne.

Farverige designs

De fleste børn elsker farver, og derfor er mange smykker til børn også holdt i farvestrålende farver, vilde figurer og farverige dyr.

Børnesmykker fås desuden både i sølv og guld her, og det kan afhænge lidt af barnets alder, hvilket metal du bør vælge. Guld er naturligvis dyrere end sølv, og derfor bør du også være varsom med at give dine børnehavebørn guldsmykker på til daglig – de tumler rundt, klatrer og leger i sandkassen, og et guldarmbånd kan snildt ryge i svinget. Vil din lille pige gerne have et armbånd eller en halskæde, som hun kan gå med til daglig, så overvej at give hende smykker i sølv i stedet – så er skaden ikke helt lige så stor, hvis hun skulle miste dem. Guldsmykkerne kan hun bruge til de ekstraordinære lejligheder, eller når hun skal klæde sig ud som fin dame.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar