Barbapapa – legetøj, spil og bøger på dansk

Det er meget svært ikke at holde af Barbapapa

Minder de søde figurer dig om din egen barndom? Jeg har både bekendte på min egen alder, der sagtens kan huske de skægge figurer og bekendte på min egen alder, der overhovedet ikke kan huske tegnefilmene. Måske er du havnet her, fordi du selv vil give din kærlighed til serien videre til dine egne børn – eller fordi du bare er nysgerrig efter, hvorfor Barbapapa er blevet så populært igen.

Find et overblik over de mange produkter i serien og læs om Barbapapas historie. Klik på produktet for at gå til shoppen.

Barbapapa spil og puslespil

Leg med spil og puslespil skaber nærvær mellem børn og voksne. Derudover hjælper puslespil med at udvikle den logiske sans samtidig med at koncentrationsevnen trænes. Hvor mange brikker et barn i en pågældende alder kan håndtere, varierer en del alt efter, hvor trænet dit barn er i puslespilskunsten. Ofte står der på æsken, hvilken alder puslespillet er anbefalet til, men køber du ind til dit eget barn kender du selv bedst niveauet. Et puslespil skal naturligvis ikke være for nemt – men det er endnu værre, hvis det er for svært. Så gider barnet ikke og får måske endda en fiaskooplevelse.

Som udgangspunkt skal du regne med 15 brikker til en på 2 år, 30 brikker til en på 3 år og 60 brikker til en på 4 år.

Du finder også klassiske børnespil som billedlotteri og vendespil eller det sjove fiskespil med magneter, hvor man med hver sin fiskestang skal fange flest fisk på tid.

barbapapa-puslespilbarbapapa-puslespil-fuglbarbapapa-barbamama-puslespil

barbapapa-puslespil-bilbarbapapa-billedlotteribarbapapa-vendespilbarbapapa-fiskespil

 

Barbapapa dansk sprogede bøger  – Se og køb alle bøger her

Noget af det mest klassiske, du kan finde indefor den sjove, farvestrålende families område er bøgerne. Flere af dem er helt originale (om end de ikke længere kører i 1. oplag!) og historierne er derfor de samme, som i de gode gamle 70’erne. Bøgerne er ikke særligt dyre og du får en af de originale titler for under 50 kroner.

Natuligvis er bøgerne om Barbapapa på dansk.

Har du et mindre barn er der også meget holdbare skumbøger til små pilfingre – og som godt kan tåle at blive bidt lidt i.

Det kan faktisk virke helt sjovt at læse med i nogle af de hippie-agtige historier, hvor medlemmerne af familien f.x. hjælper med at rydde op efter et olieudslip. Du finder dog også nyere historier, som er mere tidssvarende – hvad du er mest til, er op til dig. Jeg kan i hvert fald godt lide de gode gamle klassikere, som minder mig om min egen barndoms godnat-stunder med mine forældre.

barbapapa-babybog-roedbarbapapa-babybog-groenbarbapapa-bog-paa-arbejde

barbapapa-bog-barbapapa-redder-dyrene         barbapapa-bog-bondegaarden

 

Barbapapa bamser

Børn elsker bamser, og hvorfor skulle de så ikke elske deres helt egen Barbagul eller Barbamama? Du finder bamser i forskellige størrelser, så måske skulle du lade din guldklump putte med sit eget eksemplar om natten?

barbapapa-bamsebarbapapa-bamser-barbamama

Barbapapa legetøj

Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan få af legetøj med den herlige familie som omdrejningspunkt. Noget af legetøjet er klassikere såsom stabeltårne og puttekasser, men der er også nyere legetøjstyper, især til de lidt større børn. F.x. et løbehjul eller en tegneplade. Skal du en tur til stranden, på ferie ved poolen eller en tur i svømmehallen, finder du også farvestrålende udstyr til dette.

barbapapa-puttekassebarbapapa-legetoej-stabeltaarnbarbapapa-dansk-klaver

barbapapa-legetoej-loebehjulbarbapapa-legetoej-popup-telt

barbapapa-legetoej-tegnepladebarbapapa-legetoej-strandlegetoej-badevingerbarbapapa-legetoej-sandsaet

barbapapa-legetoej-haanddukkebarbapapa-strandlegetoej

barbapapa-testelbarbapapa-badebassinbarbapapa-legetaeppe

 

Bestik, tallerkener og service

Dæk op med de glade figurer fra den farverige familie. Der er flere forskellige flotte sæt med tallerkener og kopper i melamin, som ikke går i stykker, hvis delene skulle ryge på gulvet.

Både tallerkener og kopper holder i mange år, og der er derfor rig mulighed for at dine børns børn også får glæde af de flotte sæt. Du kan også finde udstyr i form af madkasse og drikkedunk til både børnehave og skole.

Især bestiksættene er gode gaveidéer til barnedåben.

barbapapa-bestiksaet-2barbapapa-spisesaetbarbapapa-tallerken-sugekop

 

barbapapa-krus-med-en-hankrum-inddelt-barbapapa-tallerken

 

Andet Barbapapa service

 

barbapapa-bestiksaetbarbapapa-madkassebarbapapa-drikkedunk

barbapapa-tallerkensaetbarbapapa-tallerkensaet-6-stkbarbapapa-babykop-tudekop

 

barbapappa-service-bakkebarbapapa-dyb-tallerkenbarbapapa-skaal

 

Barbapapa til børneværelset – se alle puder her

Det er dejligt med et børneværelse fyldt med ting og sager børnene godt kan lide – og som forælder, måske især mor, er det også sjovt og hyggeligt at indrette børnenes værelser. Her finder du et udvalg af forskellige produkter til børneværelset. Her er både knagerækker, hylder og tæpper.

Du finder også en fantastisk fin vågelampe, som giver præcis nok lys til at barnet kan orientere sig om natten, men alligevel er så dæmpet, at der på ingen måde generer hverken børn eller voksne.

barbapapa-pudebarbapapa-stol

barbapapa-knageraekkebarbapapa-lampebarbapapa-puf

barbapapa-gulvtaeppebarbapapa-urbarbapapa-stumtjener

 

barbapapa-reolbarbapapa-gulvtaeppe-puslespilbarbapapa-gulvtaeppe-hjerte

barbapapa-uro

 

Barbapapas historie

Den glade familie så første gang dagens lys i 1970, hvor den første bog udkom. Siden blev der også lavet tegnefilm og bøgerne, som oprindeligt er franske, er i dag blevet oversat til over 30 sprog, heriblandt dansk.

Idéen opstod på en café i Paris, hvor de to forfattere (som i øvrigt er mand og kone) mente, der var behov for en ny form for børneunderholdning, som også indeholdt en morale. Forfatterne, der er franske, er uddannede arkitekt og professor i biologi og det var da også i Frankrig karaktererne første gang så dagens lys.

Familien var meget populære i 70érne og i begyndelsen af 80érne og har nu gjort sit store comeback. Nu er os, der elskede Barbapapa, da vi var børn, nemlig blevet voksne og har fået vores egne børn.

Barbapapa og miljøet

Oprindeligt er karaktererne og serien opstået i kølvandet på 1970’erne miljøforekæmpere. Figurerne vokser frem af jorden som en blomst og udvikler sig til nemlig Barbapapa.

I de tidligste versioner af bøgerne om Barbapapa er moralen også, at man skal passe på miljøet. Eksempelvis samler familien skrald, slukker skovbrande og slipper tilfangetagne dyr fri.

Der findes dog også mere alvorlige afsnit i serien som med nutidens øjne balancerer lige på kanten af, hvad der er hyggeligt tv i længden.  Der er afsnit hvor familien flygter pga. forurening og hvor stakkels dyr er smurt ind i olie efter en olietanker er sprunget læk. Babysæler bliver også slået ihjel i Arktis og familien forsøger endda i et afsnit at lede efter en alternativ planet at bo på, når menneskeheden en dag har ødelagt jorden. Det er set med de spirende græsrodsbevægelser fra 70’ernes øjne helt forståeligt – men nu hvor tiderne er anderledes kan det godt virke lidt moraliserende til tider.

Børnene lader dog ikke til at opfatte ret meget ud over de gode historier og i betragtning af, hvad der ellers vises af børne-tv i dag er Barbapapa faktisk et rigtig godt alternativ alligevel.

Kønsrollemønstre og Barbapapa

Nogle har kritiseret figurerne for i dag at være utidssvarende. I særdeleshed fordi de kvindelige medlemmer af  familien er yndige og beskæftiger sig med de stille beskæftigelser som musik og bøger, mens de mandlige medlemmer af  familien er modige og håndterer de mere praktiske opgaver.

Jeg kan umiddelbart godt se det – i nogle afsnit af tegnefilmene er det i hvert fald ganske tydeligt. Her forleden så jeg et afsnit, hvor Barbapjuskes hår var gået i filter – og ganske rigtigt var der forskel på, hvordan de kvindelige og de mandlige karakterer greb sagen an. Man så pigerne frisere håret og hygge sig med det – og drengene som problemknuserne der til sidst løste problemet.

Jeg har intet problem med det. Heller ikke i disse kønsrolleopbrudstider – men jeg vil gerne give krikerne ret i, at det ikke er tidssvarende. Men helt ærligt – kan man forlange det af en 40 år gammel tegnefilm?

Barbapapa betyder candyfloss

Alle karakterer kan forvandle sig til hvad som helst – og det er rigtig praktisk, når man bor i et fantasimiljø. I et afsnit skal familien eksempelvis passe en baby, og de forvandler sig alle til både puslebord, badeklar, barnevogn og gyngehest. Barbapapa er afledt af det franske ord Barbe á papa, som betyder candyfloss. Eller mere direkte oversat: Fars skæg.

Familiens medlemmer

Den glade og farverige familie har 9 medlemmer.

Barbapapa er familiens far og Barbamama er familiens mor. Sammen har de 7 børn, som har hver deres favoritområde her i livet. Ingen af karaktererne er dog “låst” og med tiden er de forskellige figurers områder blevet mere svævende. Navnene på de forskellige figurer, samt deres primære interesseområder er:

  • Barbagul elsker dyr – hedder Barbazoo på engelsk
  • Barbagrøn elsker musik – hedder Barbalala på engelsk
  • Barbaorange elsker bøger – hedder Barbalib på engelsk
  • Barbasort (også kaldet Barbapjuske på grund af sin pels) elsker kunst – hedder Barbabeau på engelsk
  • Barbalilla elsker skønhed – hedder Barbabelle på engelsk
  • Barbablå elsker videnskab – hedder Barbabright på engelsk
  • Barbarød elsker styrke og mod – hedder Barbabravo på engelsk

Gør-det-selv-figurer giver dig Barbapapa på ægte dansk

Hvis du er fiks på fingrene og godt kan lide at hækle, kan du lave dine helt egne bamser.

Du kan finde opskrifter på flere af karakterene fra serien lige her

Har du ikke fået nok endnu?

Så kan du aflægge den officielle hjemmeside et besøg. Den er godt nok på fransk, men der er en engelsk version på samme side med  masser af spændende aktiviteter for børnene, som de sagtens kan være med til på trods af sproget.

Du kan også læse mere om historien bag og blive klogere på de forskellige karakterer, hvis du skulle have glemt lidt af din barndoms kundskab på området.

Der er huskespil, puslepil, klaverspil og malebog online – og det er i grunden ret hyggeligt. Du finder den officielle hjemmeside her

 

Relaterede artikler

Det er ikke muligt at kommentere på denne artikel.